2011. augusztus 12., péntek

Hogyan rendelj az Elf-től

Anett kért segítséget az Elf rendeléssel kapcsolatban, és gondoltam válaszként írok egy egész bejegyzést képekkel, hogy könnyebb legyen eligazodni. Akit ez nem érint, nem kell végigolvasnia, beírom ide az elejére, hogy most is van ingyenes szállítási kód: STAREU, 10Ł feletti rendelésnél érvényes, egészen hétfő délelőtt 10-ig.Az angol honlap címe, ahonnan hozzánk is szállítanak: eyeslipsface.co.uk
Így néz ki a kezdőlap (az összes kép kattintásra nagyítható)
A szürke sáv menüpontjaiból lehet elérni a termékeket, sorrendben:
- eyes, lips, face, nails (szem, ajak, arc, köröm): ezek az alapnak számító ún. Essentials termékek, amik általában 1.50Ł-ba kerülnek (kivéve ami pl. szettben van). Sok jó minőségű van köztük, de a csomagoláson láthatóan spórolnak - így viszont olcsóbb is.
A lips menüpont alatti termékek
- mineral: ezek az ásványi termékek. Ha a felirat fölé viszed az egeret, külön oszlopokban látható, hogy a Mineral családon belül vannak szemre, szájra, arcra való termékek (ezek ára általában 3-3.50Ł), illetve ide tartoznak a bamboo ecsetek, és vannak előre összeállított készletek is.
- studio: az Elf drágább(nak számító) termékcsaládja, szinte minden 3.50Ł-ba kerül. Jellegzetes fekete csomagolásuk van, minőségibbnek néz ki, és sokszor tényleg jobb (pl. az ecsetek), de azért nem árt utánanézni az egyes termékeknek blogokon, youtube videókon. Itt is vannak vacakabbak, és az olcsóbb kategóriákban is kitűnő termékek.
- elements: itt darabonként lehet összeállítani egy palettát, a kompaktot külön meg kell venni hozzá. Még sose rendeltem ebből a csoportból, így nem tudok róluk mit mondani.
- make up brushes: ezek szintén a fehér Essentials-be tartozó ecsetek, 1.50Ł-ért. Ha nem tudsz rá sokat költeni, de szeretnél egy kezdő készletet összeválogatni, akkor megéri innen összeszedni, aztán később lecserélgetheted studio, mineral vagy más márkájú ecsetekre őket, ha szükséges.
- tools: szivacs, applikátor, szempilla göndörítő, stb.
- what's new: ide kerülnek az újdonságok, amik az egyes kategóriákon belül is megtalálhatók.
- beauty school: ez egy új menüpont, kis paletták, alap ecsetkészlet található itt például. Valószínűleg kezdő sminkelőknek ajánlják.
- gifts: ajándékba is adható készletek.
- cases: sminkcuccok tárolásához.

Ha meg szeretnénk nézni egy adott terméket, kattintsunk rá.
Itt található a termék fényképe, leírása, ha pl. szemfestékről van szó, akkor a színek egymás alatt. A Price oszlop alatt látható az ár, a QTY (quantity) a mennyiséget jelöli: ha nem csak egyet szeretnénk, akkor írjuk át a kívánt darabszámra. Az Add to bag gombra kattintva kerül be a vásárlókosarunkba a termék, de ha inkább majd valamikor később vennénk meg, akkor a Wishlist-tel kívánságlistára tehetjük (regisztrálás és bejelentkezés után, mert különben elveszik).
Így néz ki az, ha valami épp nincs raktáron (és ez az utóbbi időben sajnos elég gyakori). Ilyenkor a kosárhoz nem adhatjuk, de kívánságlistára vehető, illetve ha a zöld mezőbe beírod az email címed és leokézod, értesíteni is fognak, amint újra elérhető lesz a termék.

Miután kiválasztottuk, mit szeretnénk, a jobb felső sarokból lehet megnyitni a vásárlókosarat (shopping bag felirat). Alatta amúgy is nyomon követhető, hány terméket tettünk a kosárba és milyen összegnél tartunk.
Látható a termék képe, megnevezése, színe ha van, mennyisége, darabára, részösszeg. Az utolsó oszlopba tett pipával lehet eltávolítani azt, amit mégse vennénk meg.
A Subtotal mutatja a termékek összeadott árát. A következő lépés az, hogy válasszuk ki a szállítást, ugyanis a szállítási díj eltérő, ha Európába vagy az Egyesült Királyságba rendelünk.

Válasszuk a felsőből a Europe-ot, az alsóból a European Standard-et. Ekkor az oldal újratöltődik és mutatja a szállítási díjat, ami alapesetben 3.95Ł. Alul a Total a teljes fizetendő összeget jelzi.

Most jön a trükk: amennyiben van kuponkódunk - és miért ne lenne, elég gyakran adnak - írjuk be a megfelelő mezőbe, és kattintsunk az Apply code gombra.
Ez a jelenleg érvényes ingyenes szállítási kód, értelemszerűen mindig azt kell beírni, ami éppen érvényes. Mivel mi Magyarországra rendelünk, az adott kódok közül az EU végűt kell választani.


Ha érvényes a kódunk, a szállítási költség nullára módosul. Ha nem érvényes, vagy nem értük el a minimális rendelési határt, azt úgyis kiírja. Nem tudom miért, de most megint ki kell választani a Europe - European Standard opciókat (lehet, hogy csak Firefoxban, talán más böngésző megtartja a beállítást). Ha a European Sign For-t választjuk, ami alapesetben 7.95 fontba kerül (kb a tértivevényes, biztosított küldeménynek felel meg), akkor a különbözetet (4 fontot) ugyanúgy fizetnünk kell.
Ha éppen nem ingyenes szállítás van, hanem mondjuk 20%-os kedvezményre jogosító kód, akkor érvényesítéskor a termékek ára, illetve persze a végösszeg is ennyivel csökken, viszont a szállítást fizetni kell. Általában az ingyenes szállítás jobban megéri, de ez a rendelési értéktől függ (20Ł felett már többet spórolunk a 20%-ossal).

Mindezek után kattintsunk a Proceed to checkout gombra.
Ha már van bejelentkezési azonosítód és kitöltötted az adataidat, akkor itt be tudsz lépni és nem kell újra kitöltened őket. Ha most vásárolsz először, akkor a következő adatokat kell megadnod, fentről lefelé (vessző, pont, egyéb hasonló írásjelek nélkül, ill. ha jól emlékszem, az ékezetes betűket se szereti): keresztnév, családi név, email cím, email még egyszer, telefon, fax (utóbbi kettő azt hiszem nem kötelező; ami igen, és nincs kitöltve, azt úgyis jelzi piros figyelmeztetéssel).
Billing address: számlázási cím
Az Address 1 sorba utcanév, házszám, emelet, vagy ami még kell.
City/Town: város, Postcode: irányítószám, a Country alól válaszd ki Hungary-t.
Delivery address: szállítási cím. Amennyiben megegyezik a fentiekkel, akkor pipáld ki a négyzetet és automatikusan kitöltődik.

Megkérdezi még, honnan hallottál róluk, itt kiválaszthatsz valamit, alatta pedig ha nem veszed ki a pipát, akkor feliratkozol a hírlevelükre (általában ebben küldik a kódokat, illetve Facebookon teszik közzé).
Lehetőség van ingyenes sms értesítőt kérni, ezt a csomag feladásakor küldik. Elfelejtettem megnézni, hogy a Please select alól mit lehet választani... mindenesetre a rövidebb mezőbe írj 36-ot, ez Magyarország hívószáma, utána pedig a mobilszámodat. Ha nem kéred az értesítőt, akkor ne töltsd ki, vagy vedd ki a pipát a kockából. Egyébként email-ben is mindig értesítenek a feladásról.

Ha mindent kitöltöttél, nézd át újra, majd katt a Proceed-re.

Ezt sajnos képben már nem tudom mutatni, mivel én most nem rendelek (majd ha egyszer fogok, akkor kiegészítem a bejegyzést), de a következő ablakban lehet kiválasztani a megfelelő ikonra kattintva, hogy mivel szeretnél fizetni. Ha PayPallal, akkor a bejelentkezési oldalra visz tovább; ha MasterCarddal vagy Visával, akkor a bankkártya adatait kell megadnod (ez általában a kártya száma, tulajdonos neve, lejárati idő, ill. a hátulján lévő háromjegyű biztonsági kód).A megerősítés előtt még kiírja a termékek nevét és a fizetendő összeget, fizetés után pedig emailben is elküldik a megrendelésről szóló igazolást.

Ha valami nem érthető, vagy még kérdés lenne, írjatok nyugodtan, igyekszem válaszolni.

7 megjegyzés :

 1. Szia!

  Ez nagyon hasznos volt, köszönöm.
  Nekem sajnos nincs dombornyomott kártyám.
  Simán bankkártyás fizetést választottam, de sajnos nem engedélyezte,3d -s hitelesítést kér.
  Ebben tudsz nekem segíteni.
  Köszi.
  Kriszti

  VálaszTörlés
 2. Nem feltétlenül kell ma már dombornyomott kártya, de olyan igen, ami interneten használható. Itt tudod megnézni, hogy melyek ezek: http://bankkartya.hu/?oldal=kartyak&csoport=inet Az a lényeg, hogy legyen rajta a háromjegyű biztonsági kód, mert azt mindig szokták kérni a hitelesítéshez. Tettem fel a bejegyzésbe képet, hogy ez hol található. Amelyik kártyán nincs ilyen, ott az adott banknál kell érdeklődni, hogy mi a megoldás, adnak új kártyát (láttam már olyat, ahol a kártyához adtak egy külön papírt vagy fóliát, és azon voltak rajta ezek az adatok), vagy van más módja a hitelesítésnek. Nem tudom pontosan, mit érthetnek 3d-s hitelesítésen, de gyanítom olyasmit, hogy be kell menned a bankba, vagy legalább telefonálni, és úgy megerősíteni a fizetést.

  VálaszTörlés
 3. Szerintem is tök hasznos bejegyzés lett! Olyan kedves tőled, hogy ilyen részletesen, ráadásul kiépekkel ellátva elmagyaráztál mindent! :))

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm. Biztonsági kód van a kártyámon. Majd utána érdeklődöm a banknál.

  VálaszTörlés
 5. Szia! :) Ez egy nagyon hasznos bejegyzés! :) Épp most készülök rendelni tőlük. Sajnos a regisztrációnál amikor írtam be a címet nem fogadta el az ékezeteket. Ilyenkor mi a teendő? Simán ékezet nélkül írjam be?
  Egyébként most tévedtem a blogodra először, de nagyon elnyerte a tetszésem. Gratulálok hozzá! :)
  Üdv,
  Rita

  VálaszTörlés
 6. Szia Rita! Persze, írd be ékezet nélkül, úgyis az itthoni postásnak kell kiolvasnia, ő meg csak rájön. :) Ha jól emlékszem, a vesszőt, pontot stb. se fogadja el, tehát u. helyett célszerű kiírni, hogy utca.
  Régóta nem frissítem sajnos a blogot, pedig szerettem csinálni... de rengeteg időt elvett. :( Törölni viszont nem akartam, hátha egyszer újra nekiülök. No meg örülök, ha a régi dolgok között is akadnak hasznosak az idetévedőknek. :D

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szépen köszönöm a válaszod! :) Persze, a kedv és az idő mindig változik, de remekül csinálod! :) (Lásd a gyors válaszadás!) :)

  VálaszTörlés