2011. május 23., hétfő

Könyvajánló: Találd meg a színeidet!

Ezt a könyvet könyvtárból kölcsönöztem, és sajnos ma már vissza kell vinnem, de gondoltam még előtte írok egy gyors ismertetőt, ajánlót róla.
A könyv elsősorban abban segít, hogy fel tudd mérni a színtípusod, és ennek tudatában fedezd fel, milyen színek állnak jól neked a ruhát, hajszínt és sminket illetően is, de tanácsokat ad a különböző testalkatok előnyös öltözködéséhez, az életmódodhoz illő stílus megtalálásához, sőt még a tudatos vásárláshoz is.

Az első lépés, hogy megtaláld a domináns színtípusod. Ezek a következők lehetnek: világos vagy sötét, meleg vagy hideg, élénk vagy lágy. A kiválasztásban leírás és egy-egy híresség fényképe is segít; pl. a világos típusra jellemző a természetes szőke, vagy nagyon világos haj, világos szempilla, szemöldök, arcbőr és szem; jellemző híresség Claudia Schiffer. A sötét típus példája Catherine Zeta-Jones, a meleg típust Julianne Moore képviseli, a hideget Judi Dench, az élénket Courtney Cox, a lágyat pedig Kylie Minogue. Miután eldöntötted, melyikük áll színeiben a legközelebb hozzád, a könyv 30 színt ajánl, amik jól fognak állni. Ezekhez jönnek még a kiegészítő típusod színei, újabb 12 szín. A másodlagos típus eldöntéséhez különböző színkombinációkat ajánl, ezeket a színeket az arcodhoz közel tartva el tudod dönteni, hogy melyik áll jobban. Akkor megfelelő számodra egy szín, ha mellette az arcod lágyabbnak, üdébbnek és fiatalabbnak tűnik, a szemed színe hangsúlyosabb, ugyanakkor nem vonja el az arcodról a figyelmet, vagyis a tükörbe pillantva magadat látod és nem a színt.
A könyv minden típusnál külön foglalkozik azzal is, hogyan hordjunk feketét. Ez az én típusomnál (sötét és hideg) nem probléma, mert beletartozik a színskálámba, de változatosságként lehet egy kontrasztos, élénk színnel, például fuksziával, szilvakékkel vagy éppen fehérrel kombinálni. A lágy és meleg típusnak viszont óvatosan kell bánnia a feketével, ajánlott az arcától távol viselnie (pl. csónakkivágású felső), és ha már a szín fekete, akkor a ruha anyaga legyen lágy, vagy masnival, fodorral szegélyezett, ami szintén lágyít az összhatáson.

A könyv külön fejezetben foglalkozik hét testalkattal (szabályos homokóra, zárt homokóra, háromszög, fordított háromszög, vékony oszlop, téglalap, kerek), és ezek mindegyikéhez "aranyszabályokat" társít, tanácsokat ad a különböző ruhadarabok szabását illetően, az előnyös anyagokhoz és mintákhoz, és persze megemlíti azt is, mit kell elkerülni. Még a részletekkel is külön foglalkozik, milyen nyakkivágás melyik típusnak áll jól, meddig érjen az ingujj, mi a teendő, ha vékony/vastag a lábad vagy a bokád.

A stílusról szóló részben megint csak hírességet hív segítségül a beazonosításhoz: eldöntheted, kreatív vagy-e, mint Vivienne Westwood; extravagáns, mint Madonna; romantikus, mint Nicole Kidman; klasszikus, mint Hillary Clinton; természetes, mint Julia Roberts; vagy éppen elegáns, mint Catherine Deneuve. Természetesen a stílust sok minden befolyásolja, hiába vagy extravagáns stílusú, ha a munkahelyed megköveteli a kiskosztümöt; ilyenkor legalább a többi ruhadarabodat úgy válogasd össze, hogy abban jól érezd magad. Az is lehet, hogy néhány éve még a természetesség híve voltál (nadrág, lapos sarok, laza, bő ruhák), de most már a nőiesebb, romantikus vagy elegáns stílus vonz. A lényeg, hogy ne dobj ki pénzt olyasmire, amiről a szíved mélyén tudod, hogy sose fogod hordani, mert bár tetszik, de nem a te stílusod...

És még mindig nem értünk a könyv végére, mert szó van az arcformákról és az azokhoz illő frizuráról, szemüvegről, fülbevalókról, egy icipici sminktechnikáról, fehérneműről, kiegészítőkről és legvégül arról, mit tarts szem előtt vásárláskor, hogyan építsd fel (vagy építsd újra) a ruhatáradat.

Hasznos könyv, még akkor is, ha sok alapvetést tartalmaz; ezeket sem árt átismételni, mert sokszor nem elég tudni, de meg is kell fogadni a tanácsokat. Én például alapvetően tudom, tudtam, milyen színek állnak jól nekem, mégis gyakran a legegyszerűbb megoldás, a fekete felé fordulok. Tudatosabban kell törekednem arra, hogy több élénk színű ruhám legyen. Olyan nagyon egyszerű, de hasznos tippek is akadnak benne, mint hogy munkába indulás előtt gondold végig, ha leejtesz valamit és fel kell venned, nem fog-e kilógni elöl vagy hátul valami, illetve ha leülsz, meddig csúszik fel a szoknyád.

A könyv közel 200 oldal, természetesen sok színes képpel illusztrálva. Az ára 3590 Ft (bookline-ról rendelve 2872,-), de biztosan sok könyvtárban megtalálható, és elég egyszer átolvasni, aztán kijegyzetelni/megjegyezni azt, ami a saját típusunkra vonatkozik.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése