2011. február 10., csütörtök

Ékezetes betűtípus: Daniel

Imádom a különböző betűtípusokat, a gyűjtésük évek óta szenvedélyem. Fogalmam sincs, mennyi lehet összesen, több tízezer... Felhasználásukkor viszont gyakran előjön az a probléma, hogy hiányoznak bizonyos karakterek, vagyis leginkább a magyar ékezetes betűk. Néha csak az ő és ű, de sokszor az összes. Ennek ellenőrzésére legegyszerűbb módszer az "árvíztűrő tükörfúrógép", mely bármennyire értelmetlen is, az összes ékezetes magyar magánhangzót tartalmazza. Ha a kifejezés leírásakor valami krikszkraksz, vagy egy üres téglalap jelenik meg, esetleg csak kimarad, akkor az adott betűtípusból hiányzik az a karakter. Ilyenkor vagy választunk másikat, vagy pótoljuk őket. Most egy ilyen kipótolt betűtípust szeretnék megosztani. Az eredeti Daniel néven letölthető a dafont.com oldalról. Az ő, ű, Ő, Ű karakterek lettek benne pótolva.

3 megjegyzés :

  1. Én is megőrülök a betűtípusokért, bár akkora gyűjteménnyel nem tudok büszkélkedni, mint te. :) Az ékezettel nekem is sokszor problémám van, a legjobb fontok mind-mind angol ABC-sek. Ilyenkor általában odaphotoshoppolom az ékezetet. :)

    VálaszTörlés
  2. Ha csak egyszer használod, akkor ez is jó megoldás, én is csináltam rövidebb szövegeken. Viszont ha többször akarom felhasználni, vagy hosszabb a szöveg, akkor már jobban szeretek nyugodtan írni vele. Ha csak ez a néhány karakter hiányzik, akkor igazából nem tart sokáig, kb. 15-20 perc alatt kész van.

    VálaszTörlés